Puolukka-kinuski raakakakku

By admin | Artikkelit

marras 12

Omasta mielestäni puolukka, on aivan erinomainen marja leivontaan, jonka vuoksi halusinkin ehdottomasti tehdä puolukkaa sisältävän raakakakun. Puolukka on kuitenkin kirpeä marja ja sen kanssa pitää olla jotain mikä tasapainottaa makua.

Aika usein leivonnassa käytetään puolukan ja kinuskin yhdistelmää, joka on aivan ihana herkku ja toimii varmasti. Siitä sainkin idean kokeilla kinuskia ilman valkoista sokeria.

Hieman eri kokeiluja vaati, että sain kakusta sellaisen, jossa on kaikki maut tasapainossa. Kinuski onnistuikin yli odotusten. Kinuskin raaka-aineet muodostuvat lucumasta sekä tuoreista taateleista. Lucuma saattaa olla hieman tuntemattomampi Superfood, jonka vuoksi keräsinkin siitä pienen tietopaketin.

Lucuma on Perun Andeilla kasvava trooppinen hedelmä, joka on saavuttanut suosiotaan terveellisenä ja luonnollisena makeuttajana. Se ei nosta verensokeria, joten se sopii diabeetikoille sekä niille, jotka haluavat nauttia makeasta ilman tyhjien kaloreiden saantia. Lucuman kermainen maku soveltuu hyvin leivontaan, smoothieihin sekä raakasuklaan tekoon. Lucuma täydentää ruokavaliota sisältämällä runsaasti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Beetakaroteeni muun muassa lisää vastustuskykyä, suojaa ihoa UV-säteiltä, ehkäisee muistihäiriöitä ja sydäninfarkteja. Rautaa on lucumassa runsaasti.

Kinuski on hyvin tuhtia, vaikka onkin tehty ilman sokeria, joten kannattaa yhdistää sitä johonkin kirpeään, esimerkiksi puolukka tai omena.

Nyt vain kokeilemaan!

Lämpöisin terveisin Maiju

Kinuski:

1dl tuore taateli (poista kivet)
1 dl kookosöljy
1dl lucumajauhe
1dl lämmintä vettä
1 tl vaniljajauhe

Poista taateleista kivet ja laita tehosekoittimeen. Kaada n. ½ dl lämmintä vettä ja sekoita. Sen jälkeen lisää ½ dl lucumaa ja sekoita. Lisää loput vedet ja lucuma. Sekoita. Viimeisenä lisää kookosöljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää vaniljajauhe. Jos kinuski on tosi paksua, niin lisää hieman lämmintä vettä. Laita jääkaappiin odottamaan.

Pohja:

2 dl manteli (liotettuna ja huuhdeltuna)
2 dl vaaleita rusinoita
2 tl sitruunan mehua
1 rkl kookosöljyä

Liota manteleita vähintään 2 tuntia ja huuhtele ja valuta hyvin. Lisää tehosekoittimeen mantelit ja rusinat, sekoita. Laita lopuksi kookosöljy ja sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi ja painele pohja tasaiseksi irtopohjavuokaan. Muista laittaa muovikelmua tai voipaperia pohjalle, jotta kakku irtoaa helposti vuoasta. Laita jääkaappiin odottamaan.

Täyte:

4 dl cashewpähkinöitä
2 dl kookoskerma
1 ½ dl kookosöljy tai kookosvoi (kookosvoi toimii hyvin raakakakkujen teossa)
3 rkl sitruunan mehu
4 rkl agavesiirappi tai hunaja
3 ½ dl puolukka (jos käytät pakastettuja puolukoita, niin sulata niitä hetki)
1 tl vaniljajauhe

Liota cashewpähkinöitä vähintään 2 tuntia ja huuhtele hyvin sekä valuta. Laita cashewpähkinät tehosekoittimeen kookoskerman kanssa. Sekoita seos. Lisää hieman sulanut kookosöljy tai kookosvoi ja sekoita tasaiseksi. Lisää sen jälkeen sitruunan mehu sekä makeutus ja vaniljajauhe. Viimeisenä laita puolukat ja sekoita. Tarkista maku.

Ota jääkaapista pohja sekä kinuski. Levitä kinuski pohjan päälle tasaiseksi lastalla. Jos kinuski on hieman löysähköä, niin laita hetkeksi jääkaappiin ennen täytteen lisäämistä. Näin varmistat, että kakkuun tulee selkeä kinuskikerros. Kinuskin lisäämisen jälkeen, kaada täyte ja levitä tasaiseksi. Laita suojaa kakun päälle ja siirrä jääkaappiin jähmettymään. Tarjoile puolukoiden kera.

Vinkki! Voit myös koristella kakun pienillä kookoskerma ruusukkeilla, pursotinpussia avuksi käyttäen.

puoluka-kinuski-up

About the Author